TYÖ 4. HIILIHYDRAATTIEN OSOITUSKOE

Työ 4. Hiilihydraattien osoituskoe

A. Glukoosin osoituskoe


 Aineet:                                           glukoosi (rypälesokeri), sakkaroosi (tomusokeri), laimea kuparisulffaattiliuos (CuSO₄), 10 % Natriumhydroksidiliuos (NaOH), vesi ja ruokasuola (NaCl)

Työvälineet:             4 koeputkea, koeputkiteline, 250 ml keitinlasi (pyrex), 100 ml keitinlasi, tussi (tai asettele koeputket siten, että muistat mitä missäkin putkessa on)

Työvaiheet:  
           
1  1. Kokoa kuumennuslaitteisto.

Kokoamassa kuumennuslaitteistoa


2  2. Mittaa vesihaudetta varten 250 ml noin puolilleen vettä.
3  3.  Mittaa yhteen koeputkeen lusikankärjellinen glukoosia, toiseen sakkaroosia, kolmanteen vettä ja neljänteen suolaa.
4       ota 100 ml keitinlasiin vettä ja lisää siitä pipetillä jokaiseen näytteeseen 1 ml vettä.
5  4.Merkitse näytteet hyvin joko tussilla tai järjestämällä ne telineeseen sopivaan järjestykseen.
6  5. Lisää jokaiseen näytteeseen CuSO₄ liuosta 5 tippaa.
7  6. Lisää jokaiseen näytteeseen natriumhydroksidiliuosta sen verran, että liuokset muuttuvat turkoosinsinisiksi. Ravista koeputkia varovasti.
.


Koeputket ennen kuumentamista



7. Sytytä kaasupoltin ja lämmitä koeputkia vesihauteessa, kunnes huomaat selviä muutoksia näytteiden väreissä.

Muutama koeputki kuumennettaessa


Näytteissä näkyvät reaktiot kuumentaessa:
-Glukoosi: Väri vaaleni huomattavasti ja myöhemmin siitä tuli rusehtavanvihreä/oranssi.
-Sakkaroosi: Näyte tummui hieman.
-Vesi: Näyte tummentui ja väristä tuli vihertävä. (Saimme tietää, että vedelle ei olisi pitänyt tapahtua minkäänlaista reaktiota kokeen aikana. Ajattelemme, että värinmuutos saattoi johtua mahdollisesti koeputkeen aiemmista kokeista jääneistä aineista.)
-Suola: Suola painui pohjalle ja aluksi näytteesen ilmestyi vihreitä täpliä. Myöhemmin koko näyte muuttui vihertäväksi.

Koeputket kuumentamisen jälkeen

Kokeen jälkeen totesimme, että aineet jotka vihertivät, sisältävät hiilihydraatteja.



C. Tärkkelyksen osoituskoe


Aineet:                      jodiliuosta, tutkittavia ruoka-aineita

Työvälineet:             pipetti, veitsi (tarpeen mukaan), alusta ruokanäytteille näytteille, esim.          keitinlasi tai petrimalja


Työvaiheet:      
       
1   1. Valmistele ruoka-ainenäytteet ja laita ne tutkimusalustalle.



Valitsimme ruoka-aineiksi sipulin, perunajauhoja, jauhenlihaa, kaurahiutaleita, juustoa, kaalia ja kermaviiliä.
    2. Tiputa pipetillä pisara jodiliuosta ruoka-aineelle, jonka tiedät sisältävän tärkkelystä. testaa sen jälkeen muut ruoka-aineet.


Jodiliuos ja valitsemamme ruoka-aineet

3  3.  Kirjaa ylös tutkimustulokset.

Ruoka-aine
Mitä tapahtui?
Sipuli

Ei mitään
Perunajauho

Violetti väri
Jauheliha

Ei mitään
Kaurahiutaleet

Hieman violettia väriä
Juusto

Ei mitään
Kaali
_______________________

Kermaviili
Ei mitään
_______________________________________________________

Ei mitään

Ruoka-ainenäytteet jodiliuoksen lisäämisen jälkeen
Yhteenvetona sanoisimme että tärkkelyspitoiseen ruoka-aineeseen ilmestyy violettia väriä jodiliuosta lisättäessä, kun taas ruoka-aineelle, joka ei sisällä tärkkelystä, ei tapahdu mitään.

- Maria Korhonen, Tiia Kolehmainen, Tiia Koponen 9B/Neulamäen koulu





Kommentit