Työ 4. Hiilihydraattien osoituskoe
A. Glukoosin osoituskoe
Yhteenvetona sanoisimme että tärkkelyspitoiseen ruoka-aineeseen ilmestyy violettia väriä jodiliuosta lisättäessä, kun taas ruoka-aineelle, joka ei sisällä tärkkelystä, ei tapahdu mitään.
- Maria Korhonen, Tiia Kolehmainen, Tiia Koponen 9B/Neulamäen koulu
A. Glukoosin osoituskoe
Aineet: glukoosi (rypälesokeri), sakkaroosi (tomusokeri), laimea
kuparisulffaattiliuos (CuSO₄), 10 % Natriumhydroksidiliuos (NaOH), vesi ja
ruokasuola (NaCl)
Työvälineet: 4 koeputkea, koeputkiteline, 250 ml keitinlasi (pyrex),
100 ml keitinlasi, tussi (tai asettele koeputket siten, että muistat mitä
missäkin putkessa on)
Työvaiheet:
1 1. Kokoa
kuumennuslaitteisto.
Kokoamassa kuumennuslaitteistoa
2 2. Mittaa
vesihaudetta varten 250 ml noin puolilleen vettä.
3 3. Mittaa
yhteen koeputkeen lusikankärjellinen glukoosia, toiseen sakkaroosia, kolmanteen
vettä ja neljänteen suolaa.
4 ota
100 ml keitinlasiin vettä ja lisää siitä pipetillä jokaiseen näytteeseen 1 ml
vettä.
5 4.Merkitse
näytteet hyvin joko tussilla tai järjestämällä ne telineeseen sopivaan
järjestykseen.
6 5. Lisää
jokaiseen näytteeseen CuSO₄ liuosta 5 tippaa.
7 6. Lisää
jokaiseen näytteeseen natriumhydroksidiliuosta sen verran, että liuokset
muuttuvat turkoosinsinisiksi. Ravista koeputkia varovasti.
.
Koeputket ennen kuumentamista
7. Sytytä kaasupoltin ja lämmitä koeputkia vesihauteessa, kunnes huomaat selviä muutoksia näytteiden väreissä.
Muutama koeputki kuumennettaessa
Näytteissä näkyvät reaktiot kuumentaessa:
-Glukoosi: Väri vaaleni huomattavasti ja myöhemmin siitä tuli rusehtavanvihreä/oranssi.
-Sakkaroosi: Näyte tummui hieman.
-Vesi: Näyte tummentui ja väristä tuli vihertävä. (Saimme tietää, että vedelle ei olisi pitänyt tapahtua minkäänlaista reaktiota kokeen aikana. Ajattelemme, että värinmuutos saattoi johtua mahdollisesti koeputkeen aiemmista kokeista jääneistä aineista.)
-Suola: Suola painui pohjalle ja aluksi näytteesen ilmestyi vihreitä täpliä. Myöhemmin koko näyte muuttui vihertäväksi.
Koeputket kuumentamisen jälkeen
Kokeen jälkeen totesimme, että aineet jotka vihertivät, sisältävät hiilihydraatteja.
C. Tärkkelyksen osoituskoe
C. Tärkkelyksen osoituskoe
Aineet: jodiliuosta, tutkittavia
ruoka-aineita
Työvälineet: pipetti, veitsi (tarpeen mukaan), alusta ruokanäytteille
näytteille, esim. keitinlasi tai petrimalja
Työvaiheet:
1 1. Valmistele
ruoka-ainenäytteet ja laita ne tutkimusalustalle.
2. Tiputa
pipetillä pisara jodiliuosta ruoka-aineelle, jonka tiedät sisältävän
tärkkelystä. testaa sen jälkeen muut ruoka-aineet.
![]() |
Valitsimme ruoka-aineiksi sipulin, perunajauhoja, jauhenlihaa, kaurahiutaleita, juustoa, kaalia ja kermaviiliä. |
![]() |
Jodiliuos ja valitsemamme ruoka-aineet |
3 3. Kirjaa
ylös tutkimustulokset.
Ruoka-aine
|
Mitä tapahtui?
|
Sipuli
|
Ei mitään
|
Perunajauho
|
Violetti väri
|
Jauheliha
|
Ei mitään
|
Kaurahiutaleet
|
Hieman violettia väriä
|
Juusto
|
Ei mitään
|
Kaali
_______________________ Kermaviili |
Ei mitään
_______________________________________________________ Ei mitään |
![]() |
Ruoka-ainenäytteet jodiliuoksen lisäämisen jälkeen |
- Maria Korhonen, Tiia Kolehmainen, Tiia Koponen 9B/Neulamäen koulu
Kommentit
Lähetä kommentti