HIILIHYDRAATIT

Seuraavana aiheenamme olivat hiilihydraatit. 

Hiilihydraatit muodostuvat hiilestä, vedystä ja hapesta. Hiilihydraatit säästävät ihmisen elimistössä porteiineja elimistön tärkeisiin tehtäviin ja lisäksi niitä tarvitaan rasvojen hajoamiseen. Hiilihydraatit toimivat luonnossa eliöiden energianlähteenä ja kasvien rakennusaineina.

Monosakkaridit ovat pienimolekyylisiä makeita hiilihydraatteja (eli sokereita), jotka imeytyvät elimistöön heti ja antavat sille energiaa. Disakkaridit koostuvat kahdesta toisiinsa liittyneistä monosakkarideista. Ravinnon mukana tulleet disakkaridit pilkoutuvat suolistossa taas monosakkareideiksi. Polysakkaridit ovat pitkäketjuisia hiilihydraatteja. Ne eivät ole makeita ja ne liukenevat veteen vain osittain. Ne muodostuvat toisiinsa liittyneistä glukoosimolekyyleistä.
Tässä on muutama esimerkki:

-Monosakkaridi : tavallisin monosakkaridi on kuusi hiiltä sisältävä glukoosi eli rypälesokeri. Sitä on ihmisen veressä verensokerina, sekä makeissa hedelmissä ja marjoissa. Myös frukoosi eli hedelmäsokeri on monosakkaridi ja sitä on hunajassa ja hedelmissä

-Disakkaridi: sakkaroosi eli ruokosokeri, koostuu yhdestä glukoosi- ja yhdestä fruktoosiosasta. Sakkaroosi on usein kotitalouksissa käytettyä pala- ja kidesokeria. Myös maidon laktoosi on disakkaridi ja se koostuu galaktoosista ja glukoosista. Sakkaroosia saadaan mm. sokerijuurikkaasta.

-Polysakkaridi:Tärkeimpiä polysakkaridejä ovat tärkkelys ja selluloosa. Tärkkelys on jopa tuhansia molekyylejä pitkä kasvitärkkelysketju ja selluloosa jopa kymmenientuhansien glukoosimolekyylien ketju. Tärkkelystä on (mm.) viljanjyvissä ja perunassa. Selluloosaa on mm. Puussa ja pellavassa. Muita luonnon polysakkaridejä ovat kitiini, agar-agar ja arabikumi. Mm. Ravun kuori koostuu kitiinistä ja arabikumi on kumipuun kuivunutta mehua. Agar-agar on merilevästä valmistettua hyytelöimisaine.




Kuva tavallisesta koululounaasta. Hiilihydraatteja saadaan leivästä ja perunasta. 

Tärkeimmät hiilihydraattien lähteet ovat viljatuotteet, kasvikset ja peruna, hedelmät ja marjat. Otimme selvää kolmesta runsaasti hiilihydraatteja sisältävistä ruoka-aineista:
Peruna n.15hh g /100g
Sämpylä n.50hh g/100g
Banaani n.14hh g/100g
Ihmisen tärkein energianlähde on glukoosi, jota saadaan hiilihydraattipitoisista elintarvikkeista, kuten maitovalmisteista, leivästä, puurosta, sekä muista viljavalmisteista. 



100 grammassa täysjyväruisleipää on 41g hiilihydraatteja.

Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa elimistön vähentynyttä laktoosinsietokykyä, jossa elimistä ei osaa enää pilkkoa maitosokeria yksinkertaisimmiksi sokereiksi, koska laktaasi-entsyymi puuttuu. Laktoosi-intoleranssin vaikutuksia ovat vatsan turvotus ja ilmavaivat, sekä epämääräiset vatsakivut. Oireet ilmaantuvat n.1-3 tunnin kuluttua maitosokeria sisältävän ruokailun jälkeen. Haittoja voi ehkäistä jättämällä maitosokerin pois.

Keinotekoisia makeutusaineta on paljon. Alla muutamia esimerkkejä:
Taumatiini (E 957), jota käytetään mm. jäätelöön, makeisiin ja purukumiin. 
Sorbitoli, joka on sokerialkoholi, jota saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa lisätä lisäaineita, mutta ei juomiin.
Sakariini (E 954), jota käytetään mm. juomiin, jälkiruokiin, runsaskuituisiin aamiaismuroihin, jäätelöön, purukumiin, hilloihin ja kastikkeisiin.
Ksylitoli, joka on myös sokerialkoholi, jota käytetään purukumiin, pastilleihin ja joihinkin makeisiin.

Yhteyttäminen on kemiallinen reaktio, jossa vedestä ja hiilidioksidista muodostuu lehtivihreässä auringon energian vaikutuksesta sokeria ja happea. 
H2O + CO2 + auringon energia -> C6H12O6 + O2
Soluhengitys on päinvastainen reaktio, jossa vapautuu hiilidioksidia, vettä ja energiaa solun käyttöön. 
C6H12O6 + 6 O2 -> 6 CO2 + 6 H2O + energiaa
Soluhengitykseen tarvitaan glukoosia, jota syntyy kasvien yhteyttämisessä. Glukoosia, eli hiilihydraatteja tarvitaan solun toimintaan, eli hiilihydraatit ylläpitävät osaltaan kaikkea elämää maapallolla.


- Maria Korhonen, Tiia Kolehmainen, Tiia Koponen 9B/Neulamäen koulu

Lähteinä käytimme:

https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/energiaravintoaineet/hiilihydraatit
http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/kemia/kemia2/sokeri.html
http://www.prima-mausteet.fi/leivonta-ja-jalkiruokatuotteet-leivontatuotteet-agar-agar.html
http://www.tohtori.fi/?page=4031888&id=5684365
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00038
https://www.diabetes.fi/files/4498/hiilaritaulukko2016.pdf

Kommentit