TYÖ 5. VALKUIAISAINEIDEN OSOITUSKOKEET

A. Osoituskoe typpihapon avulla 


Aineet:                 maito, kananmunan valkuainen, hius tai kynnenpala, laimea typpihappoliuos (NHO₃)

Työvälineet:         3-4 lasista koeputkea, koeputkiteline, 250 ml keitinlasi (Pyrex), kaasupoltin, kolmijalka, kuumennusverkko, tulitikut

Työn vaiheet:
1. Rakenna kuumennuslaitteisto työpöydälle.
2. Laita keitinlasiin vettä puolilleen. 
3. Mittaa yhteen koeputkeen 1 ml maitoa, yhteeen lusikallinen kananmunan valkuaista, kolmanteen vettä ja viimeiseen hius tai kynnenpala.


Kuumennuslaitteisto ja tarvittavat aineet koeputkissa

4. Lisää jokaiseen näytteeseen 1 ml laimeaa typpihappoa (NHO₃). Ravistele koeputkea varovasti.
5. Kuumenna kaikkia koeputkia vesihauteessa, kunnes havaitset selviä värimuutoksia. 


Ainenäytteet kuumentamisen loppuvaiheessa

Yhteenveto: 

Maito, kananmuna ja hius muuttuivat keltaisiksi, koska ne sisältävät valkuaisaineita.
Valkuaisaineen voikin havaita kuumentamalla tutkittavaa ainetta typpihappoliuksessa. 



B.Osoituskoe natriumhydroksidin ja kuparisulffaatin avulla


Aineet:                 maito, kananmunan valkuainen, natriumhydroksiliuosta (NaOH), kuparisulffaattiliuosta (CuSO₄) 
Työvälineet:         3-4 lasista koeputkea, koeputkiteline, teelusikka

Työn vaiheet:
1 1.Mittaa koeputkeen 1 ml maitoa, toiseen lusikallinen valkuaista ja kolmanteen 1 ml vettä (vertailuliuos).
L 2. Lisää koeputkiin 5 tippaa kuparisulffaattiliuosta ja sitten 5 tippaa natriumhydroksidiliuosta.
3 3. Ravistele koeputkia varovasti ja tee havaintoja.

Ruoka-aine
Havainnot
maito
muuttui violetiksi
valkuainen
muuttui osittain vihreäksi ja osittain violetiksi. Virheen vuoksi pohjalle jäi myös hieman keltuaista.
vesi
muuttui merensiniseksi

Ainenäytteet kokeen lopussa.

Tästä voimme päätellä, että valkuaisainetta sisältävät koeputket muuttuivat violetiksi. 



- Maria Korhonen, Tiia Kolehmainen, Tiia Koponen 9B/Neulamäen koulu












Kommentit