TYÖ 6. MUIDEN AINEIDEN VAIKUTUS VALKUAISAINEISIIN

1Työ 6. Muiden aineiden vaikutus valkuiaisaineisiin

      Aineet:                                maito tai kananmunan valkuainen, laimea happoliuos, laimea emäsliuos,                                               raskasmetalliliuos, alkoholi, vesi
Työvälineet:                        5 koeputkea, koeputkiteline, 250 ml keitinlasi (Pyrex), kaasupoltin, kolmijalka, kuumennusverkko, tulitikut

Työvaiheet:
      
    1.  Mittaa viiteen koeputkeen samaa valkuaisainetta 1 ml.
2  2.   Lisää koeputkiin taulukossa mainitut liuokset (5 tippaa liuosta). Näin jokaisessa koeputkessa on valkuaista sekä jotain muuta liuosta.

Valkuaisainenäytteet ennen kuumentamista

3  3. Rakenna kuumennuslaitteisto työpöydälle. Kuumenna koeputkea numero 5 vesihauteessa, kunnes havaitset muutoksia.




1. koeputki
2. koeputki
3. koeputki
4. koeputki
5. koeputki
laimea happoliuos, esim. etikkahappo
laimea emäsliuos, esim. pesuaineliuos
raskasmetalli-liuos
alkoholi, esim. etanoli
kuumentaminen
Muuttui hieman vaaleammaksi 

Ei muutosta

Muuttui vihreäksi 

 Ei muutosta
 Muuttui hieman vaaleammaksi



Koeputket kokeen lopussa



Denturaatio: koagulaation ensimmäinen vaihe, jossa valkuaisainemolekyylin kemiallinen rakenne muuttuu
Koagulaatio: valkuaisaineiden tuhoutuminen, jota aiheuttavat hapot, emäkset, raskasmetallit, alkoholit ja lämpötilan nostaminen

Ilmiöt näkyivät muun muassa valkuaisaineiden hyytymisessä ja värin muutoksissa.





Kommentit