1Työ 6. Muiden aineiden vaikutus valkuiaisaineisiin
Aineet: maito tai
kananmunan valkuainen, laimea happoliuos, laimea emäsliuos, raskasmetalliliuos,
alkoholi, vesi
Työvälineet: 5 koeputkea,
koeputkiteline, 250 ml keitinlasi (Pyrex), kaasupoltin, kolmijalka, kuumennusverkko,
tulitikut
Työvaiheet:
1. Mittaa viiteen koeputkeen samaa valkuaisainetta
1 ml.
2 2. Lisää koeputkiin taulukossa mainitut liuokset (5
tippaa liuosta). Näin jokaisessa koeputkessa on valkuaista sekä jotain muuta
liuosta.
![]() |
Valkuaisainenäytteet ennen kuumentamista |
3 3. Rakenna kuumennuslaitteisto työpöydälle. Kuumenna koeputkea numero 5 vesihauteessa, kunnes
havaitset muutoksia.
1. koeputki
|
2. koeputki
|
3. koeputki
|
4. koeputki
|
5. koeputki
|
laimea happoliuos, esim. etikkahappo
|
laimea emäsliuos, esim. pesuaineliuos
|
raskasmetalli-liuos
|
alkoholi, esim. etanoli
|
kuumentaminen
|
Muuttui hieman vaaleammaksi
|
Ei muutosta
|
Muuttui vihreäksi
|
Ei muutosta
|
Muuttui hieman vaaleammaksi
|
Kommentit
Lähetä kommentti